Monday, March 10, 2008

Elche

Kedze studium tu neni nijako namahave (teda okrem zachvatov bezmocneho zufalstva nad pomermi tu :D), ostava nam o to viac casu na rozne expedicie, vylety a povalovanie sa. Minuly vikend sme sa napriklad s dvoma kamoskami (Lubka a Elena, obe Bulharky) vybrali do Elche.

Elche je male mestecko asi 20 km od Alicante, ktore je zname najma svojimi palmami. Existuje tu totiz, teraz si nie som ista, ci len najvacsi alebo aj jediny prirodzeny palmovy les v Spanielsku. Brozurka hovori, ze sa tu nachadza 200-300 tisic paliem! Ono totizto vacsina paliem, co clovek tu po okoli vidi su umelo vysadzane a Elche je jedinecne prave tym, ze tento palmovy les tu existuje uz od fenickeho osidlenia pred 2500-3000 rokmi (za tieto data nerucim, to som len vycitala v takej knizocke, co nam dali na informaciach:)

Okrem tohto lesa sa tu nachadza este kopa muzei, ale kedze bol krasny slnecny den, tak sa nam nechcelo ho stravit medzi exponatmi a pozreli sme si len jedny stare arabske kupele a nakukli sme do tunajsej baziliky (kde prave prebiehala svatba;)
Tot Basilica de Santa Maria
O to viac casu sme ale potom stravili na mieste zvanom El Huerto del Cura, co je nieco medzi botanickou zahradou a parkom (Cura je meno, huerto je sad). Povodne to bola zahrada nejakeho osvieteneho bohaca, ktory ju kupil, aby je zachranil pred vyrubom. Postupom casu menila majitelov a kazdy cosi pridal. Teraz je tu fakt siroka plejada typicky stredomorskych a subtropickych rastlin. Na menej ako 13 000 metroch stvrocovych sa ich tu nachadza cca tisic.
Vyzera to asi takto
A este jedna pikoska. V strede zahrady je palma stara pribl. 165 rokov, zvana Imperial Palm Tree, podla princeznej Sisi, ktorej bola venovana, ked Sisi tento park v roku 1894 navstivila. (ja som tam preto, aby bolo jasne aka velka ta palma je:)
Okrem flory sa tam sem-tam aj nejaka fauna mihla. Rybicky, korytnacky, neuveritelne pestrofarebne kacice a tu, schovany v bambusovom lesiku, pan pav...Celkovo vylet hodnotim piatimi hviezdickami. Elche je uzasne zelene a privetive mesto a este sme si aj uzili kopu srandy. A tak na zaver, mis amigas locas s troma apostolmi...

No comments: